top of page
sigill svart-2.png

"Jag är nog det levande exemplet på hur man kan missuppfatta yoga! Haha! "

Hej Johan, berätta lite om dig själv!

Jag bor för tillfället i Filmstaden i Råsunda, men flyttar snart till sydligare breddgrader, nämligen Nacka. På dagarna jobbar jag både som anställd säljare i ett större bolag men är också i uppstarten av ett eget bolag med några vänner i jakten på att jobba med vår fritidssyssla på sikt. Mitt liv består av att försöka hinna med allt som måste göras, samtidigt klämma (hör pressa!) in allt som jag faktiskt egentligen vill göra. Träning har blivit en stor passion de senaste 8-10 åren i alla dess former. Spinning, Crossfit, Klättring, Boxning,

Styrketräning, Golf, Skidåkning, löpning, simning osv... the list goes on..

Du stod utanför Little Peace en kväll och sa ungefär: ”Jag kan ingenting om det här”.

Kan du beskriva vad som gjorde att du ändå tog dig till studion?

Jag har länge haft besvär med min rygg och nacke. Vardagen har fungerat okej och träningen likaså, men dagen efter har varit fruktansvärt smärtsam och ibland har jag blivit sängliggande på grund av värken. För ett halvår sen, under sommarsemestern på västkusten, så brast det i ryggen fullständigt och det visade sig några veckor senare att jag fått akut diskbråck i ländryggen. Min tillvaro rasade helt med detta då jag varken fick eller kunde träna. Otaliga besök till kiropraktor och sjukgymnast verkade inte lösa någonting till det bättre, så jag blev helt enkelt säckigare och deppigare. Mitt i denna depression började jag utforska sjukgymnastövningar (trååååkigt) och andra strechövningar (ännu värre...). Ju mer jag började utforska kroppens anatomi och funktion tänkte jag att Yoga kunde vara värt att prova. Har testat förut på skoj i olika gymformat, men mest skrattat mig igenom passen över hur orörlig jag var och sedan gått tillbaka till att lyfta tunga saker och förstöra kroppen ännu mer...

Så jag signade upp mig på en yogakurs online som jag körde hemma, en 30 dagars. Kursen innebar att man skulle köra varje dag, kortare sekvenser, som jag gick upp och körde varje morgon. Redan efter första veckan kände jag hur mycket bättre jag mådde, både fysiskt och psykiskt. Dagarna kändes lättare, mindre värk, klarare syn. Jag kände mig stark och frisk, något som jag inte känt på väldigt länge. DET FUNGERAR!

Med glädjerus i kroppen, började jag söka hur man kan ta detta till nästa steg. Fungerar det här så bra för kroppen, då kanske det ligger någonting i att det hjälper sinnet också?! Jag upptäcker Little Peace i min efterforskning och på den vägen är det.

Och hur upplevde du din första yogaklass?

Jag var livrädd! Jag tänkte, "Hur går Yoga till på en "riktig" yogastudio?". Tog väldigt många promenader förbi innan jag vågade mig in och höll tummarna för att jag inte skulle mötas av en lärare som välkomnar mig i huvudstående position, "Hej Johan, välkommen. Ta en matta så möts vi i den huvudstående fasanfågeln, så börjar vi klassen där." Det var det jag trodde, insta-skadan antar jag. Fan, vad fel jag hade! Haha!

Istället möts jag av en fantastisk grupp människor, inte bara lärare, utan alla deltagare! Välkomnande och inkluderade, men samtidigt lugnt och skönt - som jag hade hoppats. Sen till själva passet, öj öj öj, så hårt har jag inte kunnat träna på länge, utan att få värk i ryggen (dock var en helvetes träningsvärk en följd..), vilken fantastisk känsla!

Och sedan var du snabbt tillbaka och numera är du en välkänd yogi hos oss.

Varför kommer du tillbaka?

Jag en person som försöker hinna med mycket och funderar mycket i allmänhet om allt. Detta skapar givetvis mycket stress och press och gör mig väldigt rörig i huvudet. När jag gick hem efter första passet, trött i kroppen men på ett väldigt härligt befriande sätt, kände jag mig klarsynt och lugn samt att jag kände att mitt fokus hade ändrats. Jag kände inte längre att jag behövde gå oroa mig, fundera, vända och vrida på tankar - utan insåg att det är helt ok att bara vara i nuet. En befrielse helt enkelt. Denna känsla gör att jag dras tillbaka till yogan.

Vilka lärare och klasser har du provat?

Jag har försökt att prova så mycket olika klasser som möjligt. Hatha, Vinyasa, Deep Peace och Meditation är de jag hunnit med hittills.

Och är det någon/några klasser du främst rekommenderar på Little Peace?

Vinyasa är det jag främst fastnat för. Gillar att få flow mellan de olika positionerna och bli ordentligt varm!

Hjälper yogan dig utanför mattan, alltså i ditt vanliga liv?

Jag känner att jag har blivit en lugnare människa. Jag känner inte samma behov av att stressa och hinna med saker, utan jag njuter av det som är för stunden. Jag känner mig mer inlyssnande på andra människor och de dialoger jag har under dagen. Oavsett om det är ett möte på jobbet, diskussion i fikarummet, eller min mamma som ringer och berättar om sin tvättmaskin som krånglar, så har jag ett mycket större tålamod, förståelse och intresse i att faktiskt lyssna på vad andra människor vill berätta för mig. Har upptäckt att man kan lära sig ganska mycket av att bara lyssna på vad folk faktiskt säger och inte bara låtsas lyssna, som jag tidigare gjort. Nils pratade om det på meditationen, att livet består av ständiga övergångar mellan olika situationer varje dag och varje minut. Tar man inte vara på dessa övergångar, stannar upp och funderar på hur man känner för dessa övergångar, så rullar livet bara på - meningslöst. Jag tänker på det ganska ofta nu, det gör mig till en känsligare människa och jag är ledsen ganska ofta, men ser det som något fint ändå.

Du säger i inledningen ”...Mitt liv består till mycket av att bara försöka hinna med sånt som måste göras, samtidigt klämma (hör pressa!) in allt som jag faktiskt egentligen vill göra.” Har yogan bringat klarhet i den balansen? Min erfarenhet är att yogan hjälper oss att göra mer medvetna val. "Jag VÄLJER att vara med min partner ikväll för jag vet att det ger oss glädje” ”Jag VÄLJER att inte jobba kvar på mitt jobb för det ger mig inget”. ”Jag väljer att göra något som är tråkigt nu, för det ger mig glädje i morgon". Kan yoga hjälpa oss att släppa det som vi automatiskt håller på med och istället gå in med mer medvetet val och tydligare intention i andra saker?

Yogan har absolut hjälpt mig till att stanna upp, ta ett steg tillbaka, andas och begrunda för att sedan besluta vilken prioriteringsordning jag ska lägga alla uppgifter i. Men precis som du skriver nedan har man kommit till en bättre insikt och kan skilja på vad som "måste göras" och "vad jag vill göra". Det gör ju i slutändan att jag känner mig lugnare och mer tillfreds för att jag inte längre känner mig helt otillräcklig och inte hinner med utan kan välja och göra de saker som ger mig energi.

Vad tycker du är en vanlig missuppfattning om yoga?

Jag är nog det levande exemplet på hur man kan missuppfatta yogan med tanke på min första klass! Haha! Jag tror den största missuppfattningen är att man måste vara på ett speciellt sätt för att kunna göra yoga. Att man ska ha en speciell livsstil, äta på ett visst sätt eller ha en specifik kroppsform för att det ska fungera. Det var min uppfattning tidigare i alla fall, men ack så fel jag hade. Jag har verkligen upptäckt att yoga är för alla! Fått hela min familj att göra yoga även ett gäng kollegor och vänner, som nu älskar det. Alla borde göra yoga! Enda problemet är att det är starkt beroendeframkallande och man vill helt inte göra någonting annat än yoga, men det är helt ok, för så bra är det! 😊

Hur kommer du göra nu när du flyttar till Nacka? Kommer vi få se dig hos oss?

Om jag kommer fortsätta? ABSOLUT! Nacka är bara en tillfällig lösning i en aningen kaosartad tillvaro för tillfället. Jag hade pendlat flera timmar för att kunna vara med på yogan på Little Peace!

Åh, vad roligt att höra Johan. Det är en glädje att ha dig i studion!

yotm monday.jpg
Senaste inlägg
Arkiv
Följ oss
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
bottom of page