top of page
sigill svart-2.png

"För mig är yoga inga likes, hur jag ser ut påverkar inte min yoga, pengar på banken kommer int


Jacob är 25 år och har närmst till Little Peace av alla. Han bor nämligen i huset på Förrådsgatan 3. Han studerar till läkare efter några år som undersköterska på Danderyds sjukhus.

Hallå Jacob! Vi träffades när du och dina föräldrar bar in massa kartonger i porten. Så du hittade Little Peace när du flyttade in i huset, eller hur?

Haha, nej tvärt om faktiskt, det var Little Peace som hittade mig när ni flyttade in i den gamla frisörsalongen. Jag var själv med på styrelsemötet när vi röstade för att salongen skulle bli Yoga studio istället för privat lägenhet. Jag ångrar inte att jag röstade JA. ;)

Vart kom du först i kontakt med yogan?

Mitt första möte med Yoga var nog när min morsa drog med mig på ett yoga pass när jag var liten men då kändes det inte så tufft så jag hängde inte med något mer efter det. När Little Peace flyttade in i huset så blev jag nyfiken och efter ett tag bestämde jag mig för att börja. Kan ni tänka er min mammas förtjusning när jag berättade det?

Men är det inte så att även din pappa yogar? Han var ju väldigt entusiastisk till studion.

Ja det stämmer, han har varit stel sedan många år och haft krämpor och problem med sin hälsena efter en lång löparkarriär, sedan min mamma har peppat honom att börja med yoga så har han blivit mjukare i kroppen. Han är nog kanske den som yogar mest av de två nu då han verkligen tycker att det är skönt att varva konditionsträning med yoga.

Hur kom det sig att du bestämde dig för en klass och vilken blev det?

Jag bestämde mig för Vinyasa med Matteusz, det lät som en bra klass då den innehåller både rörelse och meditation. Något som passar mig för att jag mår bra av när salta tårar rinner i ansiktet och när musklerna får balansera min bångstyriga kropp, det hjälper mig att helt försvinna bort från ljuset av mobilskärmen och vardagens spörsmål.

Hur har du upplevt yogan på Little Peace? Något som besannades och något som var helt annat än du tänkt dig?

Yogan på Little Peace har varit som en oas i ett annars ganska kargt studieliv. Varje gång jag gått dit så har jag tagit med mig en ganska tung ryggsäck och huvudet har surrat likt sorlet från en tågstation i morgonrusningen. När jag sen efter passet tassar upp för trappan i huset så känns kroppen istället lätt och huvudet brukar kännas lite luddigt, då är det skönt att lägga sig på soffan och dricka en kopp te. Jag trodde först att yogan enbart skulle fungera som fysisk träning och det gör den ju, men för mig är nog det viktigaste att bli av med huvudvärken genom att koncentrera kropp och sinne på en gemensam uppgift.

När jag började med yoga så tänkte jag att det skulle hjälpa mig att slappna av och minska min stress, vilket jag tror har besannats men yoga har också varit ett sätt att börja tänka på hur jag bäst hittar min balans i vardagen.

Det som har uppenbarats som nya sidor är nog hur jobbigt och utmanande yoga kan vara. Att hitta rätt position och känna styrka i den är härligt, det finns oändligt många övningar som utmanar din styrka, balans och flexibilitet i yoga och det är spännande att bemästra de olika positionerna och även kunna göra detta i rörelse under ett hårt pass.

Hur har yogan påverkat ditt liv utanför mattan?

Det har varit en positiv motkraft till hur jag värderar mig själv och mina prestationer. Mycket i dagens samhälle värderar människor utifrån hur många likes du får på instagram, hur du ser ut, hur mycket pengar du har, vilken jobbtitel du besitter så tycker jag värdegrunden i Yoga ligger i dig själv. Det är snarare motsatsen till alla jämförande prestationsmedaljer. För mig är Yoga inga likes, hur jag ser ut påverkar inte min yoga, pengar på banken kommer inte spela någon roll på mattan, vad jag gör på dagarna försvinner inne på Little Peace. Så jag tror Yoga är ett bra sätt att utnyttja alla de otroligt många ögonblicken som ditt liv innehåller.

Vad möter du för reaktioner när du berättar om att du yogar?

De flesta tycker nog mest att jag är en hipster :)

Något annat du vill tillägga?

Träna yoga bör man annars dör man.

yotm monday.jpg
Senaste inlägg
Arkiv
Följ oss
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
bottom of page