top of page
sigill svart-2.png

Little Peace har med tiden blivit som ett andra vardagsrum, det är en social mötesplats i Råsunda.


Kia Johansson, är 49 år och syns på studion flera dagar i veckan. Kia var yogaskeptikern som nu starkt saknar yogan om hon skippar en klass. Kombinationen av fysisk utmaning i hop med mental observering är den magiska formeln för Kia, och det som gör att hon kommer tillbaka till yogan.

Hej Kia! På tiden att du blir Yogi of the month! Berätta lite om dig själv!

Jag är en norrlänning i exil, har bott i Sthlm i 20 år nu. Jag jobbar som ekonomichef i en transport- och entreprenadkoncern, vilket innebär mycket stillasittande och ibland långa dagar. Det och Stockholmstrafiken kan vara en utmaning för mig som är uppvuxen i en liten by med mycket rörelse och skogen nära inpå. Samtidigt känns det som att jag plockar russinen ur kakan, kombinerar storstadens möjligheter med täta besök på gården i norr. Jag älskar att resa, jag kombinerar gärna naturupplevelser med vandring eller skidåkning. Att laga och äta god mat är en annan passion. Hur hittade du till yoga och hur var din första upplevelse?

Jag hade provat på yoga på gym tidigare men var milt uttryckt skeptisk. Förmodligen för att jag inte själv var redo och för att den hade mer karaktären av gympa utan att nå den intensitet jag var van vid. Efter en tuff tid med hård fysisk och mental belastning var jag stel och hade ont. Jag tänkte att jag skulle ge yogan en ny chans för att främst förbättra min rörlighet. Plötsligt en dag var där en ny lärare som sa saker jag inte riktigt begrep och spelade nära på hypnotiserande på ett harmonium. Den läraren var Hanna och på den vägen är det.

Du har ju varit med på Little Peace från scratch. Vad är det som gör att du återkommer till yogan?

Jag beskrev det en gång som att yogan hjälper mig att komma i balans, både kroppsligt och mentalt. Det är lite som att stämma ett instrument. Jag mår mycket bättre helt enkelt och saknar yogan när jag av någon anledning har ett uppehåll. Studion erbjuder en hel bukett av olika klasser och lärare så att alla kan hitta sina favoriter men även variation. Little Peace har också med tiden blivit som ett andra vardagsrum, det är en social mötesplats i Råsunda. Här samlas människor med olika bakgrund och liv med yogan som gemensam nämnare. Hur tycker du själv att din yogapraktik utvecklats?

Jag minns upplevelsen i början av att efter passet känna mig så fullständigt avslappnad i kroppen och samtidigt kristallklar och fokuserad i knoppen. Just den kombinerade fysiska och mentala effekten är spännande att utforska. När jag sökte mig till yogan var det för att hitta lindring för en värkande kropp men jag insåg snabbt hur nära sammankopplade kropp och själ är. De flesta känner igen sig i hur axlarna åker upp när man är stressad, liksom blodtrycket. Idag handlar yogan för mig både om att utveckla styrka och rörlighet och hitta balans däremellan. Vad det innebär fysiskt är ofta lättare att relatera till, mentalt handlar det om att vara stabil och trygg i sig själv men samtidigt kunna hantera den föränderliga värld vi lever i. På vilket sätt hjälper yogan dig i vardagen?

Efter att ha spelat volleyboll och beachvolley på elitnivå i många år och varit aktiv utöver det är jag relativt stark i kroppen men har också slitna knän. Ledbesvär finns i släkten så jag behöver verkligen jobba med både styrka och rörlighet, inte minst i takt med att jag själv blir äldre. Yogan är skonsam på så sätt att det inte belastar på samma sätt som t ex löpning. Jag uppskattar också verkligen filosofin bakom och hoppas att det bidrar till att jag både hanterar situationer och bemöter andra människor på ett så bra sätt som möjligt. Vad skulle du säga till någon som funderar på att börja yoga, men inte riktigt vågar? Man ångrar bara det man aldrig gjorde! Jag skulle jämföra det med att provsmaka en ny maträtt. Gillar man den inte så behöver man inte fortsätta äta men chansen finns att man upptäcker en ny favoriträtt. Oavsett var man landar mellan dessa lägen har man testat och behöver inte gå omkring och undra. Och på Little Peace kan man också räkna med en väldigt varm och välkomnande miljö. Glöm inte att alla har yogat en första gång, även de som idag kan stå på huvudet i spagat. J

yotm monday.jpg
Senaste inlägg
Arkiv
Följ oss
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
bottom of page