top of page
sigill svart-2.png

"Då tanken på någon eller något kopplas ihop med en rörelse blir det väldigt nära"


Marie är 49 år och bor i Råsunda med sin man. Marie jobbar som präst och om några veckor blir hon också klar med sin utbildning till legitimerad psykoterapeut.

Hur hittade du till Little Peace för första gången?

Jag, min man och systerdotter gick förbi Little Peace då Hanna och hennes son höll på att fixa inför öppnandet. Ett varmt möte så vi gick tillbaka på drop-in, tror att det var två år sedan.

Var det ditt första möte med yogan, eller hade du yogat tidigare?

För 25 år sedan bodde jag under en tid i en kommunitet/kollektiv i Indien, då kom jag i kontakt med olika inriktningar inom yogatraditionen. Det var första mötet, sen har det varit några yogaresor och yogaperioder under livet. Jag har varit på yogaworkshops lite nu och då under åren här i Sverige. För några år sedan hade jag en liten Ashtangaperiod. Jag är en periodare då det gäller yogan men nu har det hållit i sig ett tag. Jag har nog hittat min form i Vinyasa Flow.

Berätta lite om de klasser och lärare du yogat för.

Jag gillar att yoga på morgonen, en fantastisk start på dagen. Lisa och Andreas har guidat mig på morgnarna i Hatha yoga. Jag vill gärna ha lite fart så Vinyasa Flow är nog den form jag gillar bäst. Nu yogar jag med Hanna som vägledare. Hon är suverän på att vidga yogans begrepp. Det passar min kropp bäst. Jag måste alltid anpassa passen utifrån min kropp, mitt ena knä är skadat så jag kan inte göra alla rörelser, men det finns alltid alternativ. Alla lärare har hittills varit lyhörda och mycket bra. I julas fick jag ett månadskort då jag var stressad, det var spännande då jag prövade lite olika typer av yogaformer. Jag önskar mer sånt.

Du sa något så himla fint efter en klass. Du sa ”Yogan gör att jag får in bönen i kroppen”. Berätta mer om det.

Tänker nog att våra kroppar är som tempel och i våra tempel kan vi bära våra egna och andras liv. Under inledningen av varje yogapass välkomnas jag alltid att dedikera min praktik till någon eller något. Denna stund kan bli en bön för mig. Ett tack, ett rop på hjälp eller kanske ibland ett förlåt eller kanske en utandning. Då tanken och känslan för någon eller något kopplas ihop med en rörelse blir det väldigt nära på något sätt. Att hitta en tuff position och koppla ihop denna rörelse med tex något lidande eller någon smärta kan väcka min närvaro och empati, jag kan kalla det bön. Yogan hjälper mig att få in bönen i kroppen. En tillitsövning. Ja, det finns så mycket att säga om kropp, själ och ande.

Hur skulle du beskriva skillnad mellan religion och andlighet?

Stor fråga, två komplexa begrepp. Religion, människans förhållande till något större än, gud, där kult och troslära finns formulerad för ett kollektiv. Andlighet och religion har naturligtvis beröringspunkter men utifrån mitt sätt att se på det så tänker jag att andlighet är en del av den existentiella livsnerven, kan handla om tron på något större, längtan, något överordnat, gud, kretslopp, kraft som ger mening.

WHO, Världshälsoorganisationen listar åtta existentiella värden och ett av dem är andlighet eller andlig kontakt. Andlighet är ett mänskligt behov som bör uppmärksammas och formuleras utifrån var och ens liv. För mig kan det vara att be en stund under en yogasession, i gemenskap eller att möta ett barns ögon vid en dopfunt. Jag tror det finns tunna platser där det andliga mötet blir mer påtagligt, tror att det handlar om att söka och finna, och våga formulera det man finner.

Hur hjälper yogan dig i vardagen?

För mig har yogan betydelse i vardagen, blir nog lite mer medveten om att sakta ner och andas. Mest kanske den ger en påminnelse om någon slags helhet, kropp, själ och ande. Ibland tar jag en micropaus i mitt jobb och försöker forma min kropp till en yogaposition. Det är så mycket helhet i yogan. Det gillar jag.

Tusen tack, Marie!

yotm monday.jpg
Senaste inlägg
Arkiv
Följ oss
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
bottom of page