top of page
sigill svart-2.png

"Rent samhällsekonomiskt tror jag att yoga är ett bidrag till att skapa ett mer hållbart samhäl


Daniela Tell är tvåbarnsmamma som just flyttat till Täby, men yogan på Little Peace släpper hon inte. Daniela sprang på Hanna för tre år sedan och frågade: "Är du inte yogalärare? Kan du inte starta något här i Råsunda. Jag är från Tyskland och där är det yogastudios överallt men här är det så dött!" Daniela har på så vis varit med och skapat vår yogastudio, som en idé, långt innan den manifesterades. Daniela har också bjudit in lärare från studion att hålla yoga på hennes arbetsplats hos Johnson & Johnson. Hennes fördjupade yogaintresse har även lett henne till att hon idag utbildar sig till yogalärare.

Vill du berätta lite om vad du gått på Little Peace och vad du erfarit av det? Jag har smakat på många av Little Peace's godbitar. Hannas filosofiska Vinyasa Flow, Mateuz lekfulla och Anders astronomiska Rocket Yoga och Susannes stämningsfulla morgon Yin. Så olika i sin karaktär så är dessa klasser sig ändå väldigt lik i den stämning som skapas tack vare ett väldigt personligt bemötande, en stor prestigelöshet och en genuin nyfikenhet hos yogalärarna gentemot oss "elever".

Jag har alltid känt mig väldigt välkommen av alla lärare och elever i de klassar jag har gått. På Little Peace bidrar alla att skapa en "commmunity känsla" där alla blir sedda i storstadens anonymitet.

Hur började din yogaresa?

Min yogaresa började för 15 år sedan i Hamburg. "Yogaraum Hamburg" var ett litet rum med ett stort hjärta för yoga - faktiskt på många sett likt Little Peace. Jag var "hooked" direkt och åkte 8 mil fram och tillbaka från min lilla studentlya i Lüneburg till Hamburg för att "poweryoga" hos Silke. Dynamiska yogaformer var det första jag lärde känna och det enda som hjälpte mig att få mitt "Monkey Mind" att tystna. ;)

Berätta gärna lite om ditt liv och vad yogan gör för ditt liv i stort?

Yogan har fått mer betydelse för mig genom åren. När det i början "bara" var en fysisk träningsform för mig har det idag blivit mer än det. Yogan får mig att känna mig kroppsligt och mentalt stark. Jag känner mig lugnare och mer fokuserad. Så i princip är yoga idag för mig mer som en livsstil eller tom som ett ankare, som är betydelsefullt för mig både vid stiltje och storm.

Vad skulle du säga till folk som är nyfikna på yoga, men inte vågar prova?

Jag skulle vilja förstå vad de är nyfikna på och vilka förväntningar och barriärer som kan finnas. Är de ute efter en viss nivå av fysisk aktivitet, främst styrka eller stretch, meditation eller filosofi?

Det hade varit kul att kunna tipsa om en yogaform som bäst kan besvara de önskemål som finns. Det finns så många yogaformer och personliga prägel som yogalärarna sätter på sina klasser att jag är övertygad om att alla kan hitta något som fallar i smaken. Ge det i alla fall 3-5 tillfällen och våga testa olika yogaklasser för att hitta det som passar dig bäst.

Jag vill verkligen tro att vi alla mår bra av att yoga - på ett eller annat sätt. Framför allt i dagens informationssamhälle där vi är översvämmande av stimuli och där "stillasittande" är den nya rökningen".

Att yoga regelbundet ger - bortom den lilla stunden för oss själva på mattan - ökad sinnesfrid, fokus och närvaro. Är det någon som kan tacka nej till det? ;)

Sedan du började på Little Peace har ju även din man, Staffan, börjat hos oss!

Det känns super härligt att Staffan har blivit nyfiken att prova yoga och meditation,

både för att han mår bra av det och för att vi delar ett underbart gemensamt intresse!

Du nämner tidigare vikten av ett community som kretsar kring välmående, ökat medvetande och hållbarhet. Vad är det som är så tilltalande med det och vilket syfte tror du det fyller för människor?

Jag tror att ett ökat medvetande kan vara början för ökad sinnesfrid och lycka för både mig och människor i almänhet och därmed hela vårt samhälle. Att träna yoga i en fysisk praktik eller genom meditation är båda intressanta vägar för att uppnå det. Ökad medvetande tar på något vis ner barriärer och förenklar sättet vi människor möts på. Därigenom skapar vi ett mera fridfullt samhälle med ökad gemenskap och ökad trivsel för oss alla. Och gemenskap eller samhörighet är verkligen någonting som jag tror vi alla behöver när allting annat runtomkring oss är så individuellt anpassad.

Rent samhällsekonomiskt tror jag att yoga är ett bidrag till att skapa ett mer hållbart samhälle. Jag tror att vi alla behöver ta mer ansvar för vår hälsa och vårt välmående och agerar mer preventivt. En stund på yogamattan är en super bra investering ur den synpunkten.

Och fördjupar du dig genom att själv läsa en yogalärarutbildning! Yogavärlden behöver fler passionerade och moderna yogisar som du, Daniela!

yotm monday.jpg
Senaste inlägg
Arkiv
Följ oss
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
bottom of page