Filmvisning

On Yoga –The Architecture of Peace 

 

Little Peace har fått äran att visa den Sundance nominerade dokumentären om Michael O´Neills möten med olika yogamästare.

I filmen möter du Michael, Mooji, Guru Dharam, Linda, Deepak Chopra, Jared McCann, Gurmuk och många fler. 

Håll utkik på bokningssidan när nästa visning är. 

 

Michael O´Neill vid sin vernissage på TASCHEN Gallery i Los Angeles. 

"The pictures should be shown where yoga is being practiced"

 

Text av Hanna Backman

Jag träffade Michael O´Neill på en meditationsresa på Mykonos i oktober 2016. Han kom upp till mig första dagen och sa ”When are we going snorkeling?!”. Snorklandet blev aldrig av, men för varje dag fann vi att vi hade mer gemensamt än meditation och yoga. Vi gillade konst och fotografi. Att han skulle visa sig vara den Michael O´Neill förstod jag inte då. Fotografen som i flera år fotat för tidningar som Vanity Fair och Harperz Bazaar. 

Att han porträtterat flera amerikanska presidenter, filmstjärnor och modeller. Haft utställningar på välkända konsthallar världen över. Men detta till trots, så var det en speciell del av Michaels arbete, och livshistoria, som verkligen fångade mitt intresse. 

 

Michael hade länge lidit av en nackskada som en följd av att under decennier hållit kameror och belastat axlar och nacke. En operation avsedd att göra honom bättre, resulterade istället i att hans arm blev förlamad. Sjukvården gav honom inga alternativ mer än att acceptera. För en fotograf är detta naturligtvis förödande. Hur skulle han någonsin kunna hålla en kamera igen? Han började meditera för att lära sig leva med smärtan. Detta ledde till yoga för att få igång energin och kommunikationen mellan hjärna, nerver och muskler. Och efter en tid blev han, läkarnas dom till trots, helt återställd.

Under hans yogapraktik väcktes frågan: Varför fungerar det här? Vilka är mästarna som bär denna tusenåriga tradition vidare? Och som ett tack till yoga började han följa olika Sadhus och porträttera dem. Detta gjorde han under 10 år som sin ”Seva” (=osjälvisk handling).

 

 

 

 

 

 

 

 

Han blev vän med många han fotade och arbetet resulterade i hundratals bilder, utställningar och en vacker fotobok, utgiven av bokförlaget Taschen. Boken innehåller bilder av kända och okända och där syns bl.a Pattabhi Jois, bks Lyengar, Shiva Rea, Desikachar, Dalai Lama, Sharon Gannon och David Life, Sting och en mängd Sadhus och yogautövare från Indien och Tibet. 

 

Jag kände mig oerhört hedrad då Michael gärna ville visa sina bilder på Little Peace. Det hela kändes overkligt.

–”Little Peace is a really small studio. Are you sure I shouldn´t try to set you up with an established artmuseum?” frågade jag. (Och nöp mig i armen).

–”The pictures should be shown where yoga is being practiced”, svarade Michael. 

 

Little Peace är först i Sverige att visa delar av Michael O´Neills foton och bok ”On Yoga–The Architecture Of Peace”. Vi gör det i samband med studions 2-års kalas i september. Studion har, i likhet med Michaels arbete, uppstått om en ”Seva”. Ett sätt att ge tillbaka för allt som yogan gett och fortsätter att ge. 

Jag vill tacka till Michael och hans fru Bia Setti för deras generositet. Tack till lärarna och yogisarna som gjort Little Peace till vad det blivit på bara 2 år. Och tack för att du på ditt sätt sprider yogan vidare.

 

Rock n’ roll & Namasté!

Hanna Backman

 

 

 

 

 

 

 

MICHAEL O´NEILL

ON YOGA – THE ARCHITECTURE OF PEACE

UTSTÄLLNINGEN ÄR NERPLOCKAD MEN KAN SES I  PRIVAT VISNING.

BOKEN FINNS TILL FÖRSÄLJNING FÖR 595 KR

BILDERNA FINNS TILL FÖRSÄLJNING OCH LIGGER MELLAN 6.000–15.000 KR BEROENDE PÅ STORLEK. 

(BILDERNA SOM ÄR PRINTADE I STUDION LIGGER PÅ 11.000 SEK)

JUST NU VISAR VI DOKUMENTÄRFILMEN VID UTVALDA TILLFÄLLEN.